Wednesday, September 10, 2008

end of the world



Reactiile pe care le-a suscitat acest experiment in intreaga lume au fost extrem de diverse. De la incantare si bucurie ca stiinta evolueaza incercand sa gaseasca raspunsuri care au stat la baza existentei noastre, la acuzatii ca savantii se “joaca de-a Dumnezeu”, pana la teorii apocaliptice cum ca Pamantul va fi absorbit de gaurile negre aparute in urma acestui experiment.

In tunelul de 27 de kilometri, oamenii de stiinta de la CERN – Centrul European pentru Cercetare Nucleara vor efectua o serie de experimente cu fascicule de protoni, care vor atinge o viteza apropiata de cea a luminii. Fasciculul de protoni introdus miercuri in acceleratorul LHC a realizat primul tur complet al tubului circular.

Primul pachet de protoni a fost introdus in jurul orei 10.30 in in tubul circular, urmand ca acesta sa faca mai multe rotatii, formand un fascicul, informeaza Antena 3. Daca acest fascicul va fi stabil, se va trece la accelerarea lui in zilele ce urmeaza, pentru ca pe 21 octombrie sa se produca primele ciocniri intre protoni.

Chiar daca primele rezultate ale experimentului vor aparea anul acesta, informatiile colectate vor fi analizate, timp de cativa ani, de peste 9.000 de cercetatori.

Experimentul, a carui constructie a costat circa trei miliarde de euro, este localizat la 100 de metri in subteran, la granita dintre Franta si Elvetia. La acest proiect, care dureaza mai bine de 10 ani, participa 10.000 de savanti din peste 70 de tari (printre ei, si peste 100 de romani) si se utilizeaza peste 60.000 de calculatoare care vor procesa toate informatiile colectate, relateaza Realitatea Tv.

Coincidentele dintre temerile anumitor contestatari ai experimentului si previziunile antice asupra viitorului nostru sunt cat se poate de tulburatoare.

Potrivit Antena 3, un catren semnat de Nostradamus, vestitul prezicator, suna asa:

Migrés, migrés de Geneve trestous,
Saturne d’or en fer se changera,
Le contre Raypoz exterminera tous,
Auant l’aruent le Ciel signes fera.

Adica:

Fugiti, fugiti din Geneva cu totii,
Saturn din aur in fier se va transforma,
Raza contra-pozitiva va extermina totul,
Vor fi semne in cer inainte de aceasta.

Mergand mult mai adanc in istorie, civilizatia Maya, cu solide cunostinte de astronomie, realiza calendare si prognoze pe cicluri de 4000 de ani. Calendarul actual mayas ia sfarsit la 24.12.2012, motiv pentru unii sa asocieze momentul cu punctul culminant al experimentului realizat cu acceleratorul de particule LHC.

In trecut, cercetatori CERN au realizat HTML (HyperText Markup Language) si HTTP (HyperText Transfer Protocol), adica doua inventii esentiale pentru transformarea internetului in sistemul pe care il consideram atat de important astazi. Si aceste inventii au fost contestate la momentul respectiv.

Mai multe poze aici

1 comment:

Anonymous said...

In 2012 trecem doar in al 5-lea ciclu, maya nu a zis ca e sfarsitul lumii, ci era pur si simplu sfarsitul calendarului "maya", cine zice ca e sfarsitul lumii e nebun. Si chestia asta de accelerator nu o sa faca nimic, timp de ani de zile, o sa stea si o sa adune praful. Si eu am terminat fizica stiu ce vorbesc.

Google